ledurblökumadurinn 2013.12.31. 15:10

Karácsony Izlandon

Elzárt sziget lévén jó eséllyel feltételezhető, hogy másak a karácsonyi szokások Izlandon, mint Európában vagy Amerikában. S a feltételezés helyes, hisz Izlandon a viking hagyományok keverednek a modern karácsonnyal.

 
Télapó

Izlandon például sem a nálunk hagyományos Télapó nem jön december 6-odikán, sem az Egyesült Államokban ismert Télapó nem jön december 24-edikén. Helyette 13 karácsonyi figurájuk van, akik december 12 és december 24 közt egyesével érkeznek meg a hegyekből, majd karácsony és január 6 közt érkezési sorrendben egyesével visszatérnek a hegyekbe. A jó gyerekek ajándékot, a rossz gyerekek krumplit kapnak az ablakba kitett cipőkbe. Izlandiul egyébként Jólasveinar, angolul Yule Lads, ami mindkettő karácsonyi srácokat jelent, jobb magyar megnevezést sajnos nem tudok.

 
Karácsonyi figurák eredete

izlandi karácsony, grylaA karácsonyi srácok Grýla (Gríla) és a harmadik féjre, Leppalúði (Leppalúdi) hegyi trollok gyerekei és kimondott rosszcsontok, akik századok óta lopnak, piszkálódnak, s rossz tréfákat űznek a lakosságon. Leppalúði  egyébként nem egy túl érdekes figura, nem sok történet szól róla, viszont Grýla érdekessége, hogy már 13. századi írásban is megjelent, s kedvenc étele rossz gyerekekből készül. Azzal ilyesztgették régen a gyerekeket, hogy Grýla messziről kiszagolja a rossz gyerekeket, s gyakran lejár a hegyekből gyerekeket keresni a vacsorájához. Ez egészen 1746-ig volt szokás, mikor is egy rendelet végül megtiltotta a gyerekek ilyen módú ilyesztgetését, s ekkor születtek meg Grýla gyermekeinek a történetei.

az izlandi karácsony figurái

 
A karácsonyi srácok

Persze még mindig ismerik a gyerekek Grýla-t, de nem ilyesztgetik őket vele. Eleinte Grýla s Leppalúði gyerekeinek száma, s kiléte sem volt egységes, mindenütt különböztek a történetek. Ami mindenütt megegyezett, hogy mind rosszcsont volt, s a rá jellemző rossz szokásról nevezték el. Gondolom ezzel próbálták leszoktatni a gyerekeket a rosszaságról (ne csapkodják az ajtót, ne piszkálják a birkákat, ne bujkáljanak sziklahasadékokban, stb). Egy 1932-ben kiadott közismert karácsonyi verseskötet egyik verse viszont pontosan leírt 13 karácsonyi figurát, névvel s tulajdonságokkal, s azóta egységes a számuk, elnevezésük és tulajdonságaik. Ekkor kaptak egyébként piros sapkát, s fehér szakallát is, ám továbbra is hagyományos izlandi öltözetet hordanak. S lássuk végül kik is ők:

 
Karácsonyi macska

Egy figura maradt ki, a karácsonyi macska. Ő Grýla és Leppalúði macskája, s ő azokat a gyerekeket viszi el, akik nem kapnak s öltöznek új ruhába karácsony napján.

 
Karácsonyfa

Igazából a gyerekek részére misztikus része a karácsonynak ezekkel a figurákkal az érkezésével be is fejeződik, s a karácsonyfát a család együtt állítja, s az ajándékozást sem Jézuska vagy valami angyal teszi, hanem egymást ajándékozzák meg, még a gyerekek is készítenek valamit.

 
Laufabrauð (lepénykenyér)

Mindenki karácsonyi lázban ég már legalább egy hónappal karácsony előtt s díszítenek meg minden amit el lehet képzelni. Két dolgot szokás náluk készíteni karácsony előtt, az egyik a Laufabrauð, a másik a Piparkökur. Ebből a második (bors sütemény) hasonló a nálunk szokásos mézeskalácshoz, csak vékonyabb, fűszeresebb, s kemény. Egyébként minden északi országban szokásos és biztos az Ikeában is árulnak ilyet. A laufabrauð viszont izlandi, s ilyen 15-20 cm átmérőjű lapos tészta amit aztán olajban sütnek ki, s nagyon sokan még a mai napig a nagy családdal összegyűlve, együtt egy asztalhoz ülve díszítenek ki.

Karácsonyi ételek

December 23-adikán a szokásos étel egyfajta savanyított, kicsit rothasztott hal volt, ami a cápához hasonlóan olyan enzimeket tartalmaz ami rothasztás nélkül mérgező, illetve az illata is ahhoz hasonló, erősen ammónia szagú. Van aki még mindig eszi ezt a halat karácsonykor, s ők esküsznek rá, hogy a szaga ellenére nagyon finom. Ezt egyébként azért ették 23-adikán, mert nem volt szabad húst enni. 24-edikén pedig sokan a náluk hagyományos birkahús levest esznek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenizland.blog.hu/api/trackback/id/tr545718966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.